Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Witam Po paru latach zajmowania się akwarystyka słodkowodna udało mi się spełnić moje(nasze-żony tez) marzenie o akwarium morskim. Początkowo planowałem mniejszy zbiornik 400-500lit, ale im dłużej planowałem tym litrów przybywało i skończyło się na 682 litrach.:spiteful:Jeszcze trochę pusto, ale zwierzaków pomału przybywa.Tak wygląda po 6 miesiącach, wiem ze to nie sps-y, ale nam i tak się bardzo podoba! :good: Niestety zdjęcia trochę „mdłeâ€:smile: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Akwarium wygląda bardzo fajnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Wrr... no i dobrze, że nie SPSy. Las cukierkowych akropor to na pewno wyzwanie, ale chyba się już troche opatrzył. Natomiast takie duże akwa z miękasami ma szanse stania się czymś wyjatkowym. lekko stonowane kolory, niesmowite wrażenie delikatności, po prostu piękno a nie kicz. Napisz cos wiecej o akwarium parametrach sprzęcie... No i dla takiego akwarium przydałby sie filmik, a nie zdjęcia, które nie pokazują ruchu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 bardzo przyjemne dla oka akwarium, ale tak jak kolega TMK napisał super by było jakbyś opisał swój zbiornik] pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Troterek,TMK to koleżanka:) A jesli chodzi o akwarium to mi tez sie podoba,ztym ze piasek by sie jeszcze przydal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 upssssss;] przepraszam koleżankę TKM :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Witam Cieszę się ze akwa się podoba! Cały sprzęt jest opisany w sygnaturce. Mogę dodać ze akwa klejone ze szkła 12mm opti bez wzmocnień poprzecznych – komin zewnętrzny. Sump w osobnym pomieszczeniu zrobiony ze starego akwarium słodkowodnego. Podzielony najprościej jak się dało - trzy komory – Odpieniacz / dsb refugium / pompa obiegowa. Możliwe ze zrobie jeszcze jakąś automatyczna dolewkę wody, bo na razie uzupełniana jest ręcznie. Podmiany robie, co dwa tygodnie od 60 do 100lit.Oczywiscie RO i Di Parametry wody zostały wyrównane ballingiem,od dwóch miesięcy już nic nie dozuje, ale nadal utrzymują się na podobnym poziomie. Ph-? brak testu Ca-460 Kh-8 Mg-1320 temp.25st. zasolenie 1,022-23. Mam jeszcze testy-NO2,NO3,NH4 jak do tej pory wszystko w normie. @jaro37 piasek miałem w akwarium, ale go usunąłem, bo cały czas w wodzie unosiły się takie małe drobinki pyłu.Jak dokupiłem babkę to czasami w akwa wyglądało jak po burzy piaskowej. Obawiałem się ze bez piasku będzie trochę kiepsko wyglądać, ale tragedii niema . Film postaram się nagrać jutro!:good: Pozdrawiam Piotr ps. @troterek TMK!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 Ogólnie przeczytałam, ale jakie masz świetlówki i żarniki? i jestem ciekawa jak masz zrobione refugium i DSB. Co do piasku w akwarium- troszke go brakuje i jest to jedyny minus. tak własnie się zastanawiam patrząc na oferty sklepów- sadzac po granujacji to zywy piach jest tylko drobny, a do wyłozenia dna cienką warstwą przydałby się zdecydowanie grubszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 naprawdę się fajnie zapowiada ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2009 @TMK oświetlenie mam ustawione tak:smile: 11.30 zapalają się t5 1sztAM reef blue actinic i 1szt.KZ Coral Light Fiji Purple 12.00 włączają się dwie pozostałe t5 ATI- Actinic i ATI- Aquablue Special 12.30 żarniki AM aqualine16000 20.30 żarniki się wyłączają 21.00 ATI-Actinic i ATI- Aquablue Special 21.30 AM reef blue actinic i KZ Coral Light Fiji Purple 21.27 startuje oświetlenie nocne Świetlówki ATI są do wymiany i właśnie zastanawiam się jakie kupić –dam chyba dwie Actinic. W sumpie DSB i refugium to 2 w 1 warstwa piasku 6 - 10cm oprócz piasku jest tez ok. 12 kg LR. Glony rosną aktualnie na skale, ale mam zamiar to zmienić i dać jakąś kratownice żeby rosły nad skałą. Wodę miesza pompa rodem za wielkiego muru 3200lit/h używam jej tez do szykowania wody na podmianę. Mam tam tez pare tectusów,5 szt. babylonia,rozgwiazda piaskowa i babka kopiąca.DSB ma wymiary 120/50.Oświetlam od 22.00 do 10.00 2xt5 24wat świetlówki dostałem razem z lampa Sun–Sun czy jakoś tak Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2009 Filmy nagrane telefonem Film1 -akwarium Film2- krabik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2009 Wavebox sprawuje się nieźle:) szkoda ze jakość filmiku niska, ale coś widać Krabik jest niesamowity wyglada jak zabawka robot, nie próbował cię uszczypnąć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2009 super filmiki, krabik fajny ale - http://pl.reeflex.net/tiere/820_Atergatis_floridus.htm , chyba że się mylę, pozdrawiam ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2009 TMK-mnie jeszcze nie uszczypnął jest raczej pokojowo nastawiony. Charakter zmienia mu się dopiero, gdy wyczuje w pobliżu jedzenie – prawdziwy killer!! Kiedyś pewien odważny dziesięciolatek :smile: postanowił nakarmić go z reki. Krab zamiast chwycić krewetkę chwycił za palec! Oczywiście ani myślał puścić, teraz jak się go pytam czy nakarmi krabika mówi –NIE!! troterek - możliwe ze to ten gatunek,ale to nie problem- krab mieszka w sumpie razem z OR3500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2009 Akwarium piekne, ale zdecydowanie brakuje mi bialego piasku na dnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Maj 2009 Bardzo ładne akwa:good: falowanie koralowców bajeczka.Co do piasku to masz racje tylko syf,pył i nic więcej,jak jeszcze dołożysz skały i korali żeby szyby nie było widać na dnie to będzie super Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek911PL 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2009 A ja się zapytam o jedną rybkę, którą masz w akwarium, a mianowicie Odonus Niger. Powiedz mi jak się sprawuję, nie rozrabia w akwarium. Bardzo mi się ona podoba jednak wiele osób straszyło mnie, że to jednak rogatnica i może rozrabiać. Jak to jest u Ciebie? Pozdrawiam Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2009 Radek911.PL Odonus Niger jak na razie nie sprawia żadnych problemów i mam nadzieje ze tak pozostanie, bo mnie tez się bardzo podoba.Od samego początku je wszystkie pokarmy i pływa jak szalony. Wiem ze jak podrośnie to może na przykład „polubić†za bardzo krewetki, ale pożyjemy zobaczymy!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach