Witajcie,  Jestem nowy na forum jak i calkowicie poczatkujacym "morszczakiem" - do tej pory zajmowalem sie tylko akwariami słodkowodnymi.  Moj baniak: 49 litrów - 35x35x40 Filtr kaskadowy - Seachem TIDAL Filter 110 Filtr zewnętrzny 2000 l/h Media filtracyjne - Matrix, wegiel aktywny, phosphate minus(niewielka ilosc prewencyjnie)  Odpieniacz - Eheim skimmarine 100  Oswietlenie - 2x Fluval Sea Led Marine 3.0 - w sumie 44 Watt.  dolewka Eheim Piasek z AF Obsada:  Skała Marco Rock - 6 kg  Amphiprion ocellaris  Gobiodon okinawae Neopetrolisthes oshimai Lysmata amboinensis (Krewetka czyszcząca) Lysmata debelius Trochus histrio Nassarius KORALOWCE Pachyclavularia violacea ULTRA FLUO  Discosoma AUSSIE ULTRA RED Rhodactis inchoata green  Zoanthus SUNNY D ZOA  Briareum sp. FLUO  Rhodactis indosinensis hairy  Cycloseris GOLD AUSTRALIA  Phymanthus crucifer JMC Rock Flower Anemone Ricordea ORANGE  Discosoma RED SUPERMAN  Entacmaea quadricolor RED  Favia Akwarium zostalo zalane w polowie sierpnia- woda RODI z sola AquaReef. Przez pierwsze dwa tygodnie dzialal sobie filtr plus oswietlenie i zostawilem baniak w spokoju (nie dodawalem zadnych starterow w tym okresie)  Od 1 września, przez kolejne 2 tygodnie podawalem AF bio S ( 1 kropla co dwa dni). Caly czas dzialal filtr oraz oswietlenie (12h dziennie o roznym natezeniu) Przez pierwszy miesiac nie dokonywalem zadnych pomiarow wody - uznalem ze nie ma to wiekszego sensu. Poza tym w pewnym momencie dowiedzialem sie ze moj 7 letni syn wymieszal mi reagenty wiec i tak z testow nic by nie wyszlo.  Po zakonczeniu 8 tygodnia od zalania dokonalem pomiarów (testy exaqua): Zasolenie 34% NH4 - 0 mg/l NO2 - 0,2 mg/l NO3 - 1 mg/l Si - 1,15 mg/l Cu - 0,16 mg/l pH - 7,5 KH - 6,5 PO4 - 0 mg/l Mg - 1560 mg/l Ca - >600 mg/l W tym momencie rozpoczalem stopniowe wprowadzanie zycia, rozpoczynajac od slimakow, blazenkow, i kilku koralowcow. Jednoczesnie rozpoczalem suplementacje AF KH plus zeby dociagnac do 9 dKH W sumie wprowadzanie zycia, do stanu obecnego zajelo mi okolo 2,5-3 tygodnie.  Pomiary parametrow z dzisiaj (29.10): NH4 - 0 mg/l NO2 - 0,01 mg/l NO3 - 9 mg/l Si - 1,15 mg/l Cu - 0,16 mg/l pH - 8 KH - 9 PO4 - 0 mg/l Mg - 1400 mg/l Ca - >600 mg/l Co sprawilo mi najwiecej problemow ? W sumie tylko aranzacja - brakuje mi tego wyczucia, wizji i w sumie rozmieszczenie skaly oraz koralowcow to byla/jest meczarnia. Uwazam ze popelnilem tu kilka bledow. Przede wszystkim rozmieszczeniem skaly. Skupilem sie na tym zeby zapewnic obieg wody wokol skaly i nie pomyslalem ze nie bede mial miejsca od frontu zeby poustawiac szczepki i zrobic ladna eskpozycje -  efekt jest taki ze niewielka plaze mam w tylnej czesci akwarium i lezy tam przepiekny Cycloseris - zeby na niego patrzec musze zerkac przez boczna szybe.  Drugi problem to nie zapewnilem odpowiedniej ilosci drobnych skal na ktorych moglbym trzymac szczepki Pachycavularis czy Briareum - efekt stoja na duzej skale i jak zaczna sie rozrastac bede mial problem zeby utrzymac je z dala od siebie.  Oczywiscie wiem ze moglbym jeszcze teraz dokonac zmian w aranzacji ale wymagaloby to wyjecia skaly, niewielkiej redukcji i ponownego umieszczenia jej w akwarium. Majac juz zycie obawiam sie ze bedzie to dla nich spory stres. Widzialem to na kolejnych etapach wprowadzania kolejnych lokatorow - briareum i pachycavularis nie pompowaly sie przez kilka dni.  Bede co jakis czas wrzucal tutaj aktualizacje i opisywal pokarmy, suple jakich uzywac i jaki efekt ma to na moja rafke.  Z gory bardzo Wam dziekuje ze wszelkie komentarze, sugestie podpowiedzi.  Czarek