22.09.2016 roku postanowiłem przenieść sump do piwnicy - uruchomić go i gdy już dojrzeje zmienić akwarium na parterze na większe czyli na 3050 litrów w obiegu. Fotostory od tego czasu zamieszczam poniżej: Rozpocząłem od stelaża a raczej od regału magazynowego i używanego akwarium o wymiarach 250cm x 60cm x 60cm które przerobiłem na sump. Po wklejeniu przegród przyszedł czas na sklejenie i umieszczenie w sumpie rurek po DSB i Refugium 22.10.2016r zacząłem zalewać sump wodą z podmian  Przeniosłem kilka skałek z akwarium do sumpa który jeszcze nie był spięty z akwarium docelowym aby zaszczepić szczepy bakterii sam też dozowałem z ręki dodatkowe szczepy bakterii   Włożyłem trochę makroglonów i połączyłem sump z akwarium na parterze. Doszło trochę sprzętu firmy Aqua Medic Nadszedł czas na wymianę akwarium na parterze na większe bo sump już dojrzał. Postawiłem zbiornik który opisuje tutaj:   Po pewnym czasie makroglony strasznie się rozrosły i trzeba je co tydzień przetrzebiać Dokupiłem profesjonalną o dużej mocy lampę UV i ogromny odpieniacz zasilany 3 pompami: Trzeba było powiększyć fabrykę wody RO/DI: I powiesiłem sobie telewizor w piwnicy bo coraz więcej czasu tam spędzam: Nadszedł czas na rozbudowę sumpa o zbiornik podmian: Nadszedł czas na budowę regału pod szczepkarium i kwarantannę: Ten dodatkowy zbiornik jest podłączony do całego obiegu ale gdy tylko zechcę mogę przez zamknięcie zaworów go odłączyć i wted<y będzie obsługiwał mały dodatkowy sump jako akwarium kwarantannowe. Sump działa już sobie 3 lata i mimo że mam bardzo duże ryby parametry wody mam wzorcowe.