LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Nie chodzi o to , ja utrzymuje w granicach ~8, niektórzy więcej niektórzy mniej bez skutków ubocznych ale co ma sól, pelletki, czy inne metody do tego że wymagane jest niskie KH. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Chodzi o to ze metody probiotyczne, czyli pedzenie bakterii na weglu (wodka, pellety, VSV, bawelna, NO3PO4X etc) wymagaja kh naturalnego czyli 7-8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 No właśnie to jest założenie, a jaki jest tego powód. Dlaczego wymagaja KH 7-8 i co sie dzieje że przy wyższym że mogą się zacząć problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kRisss 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 nikt Ci chyba nie odpowie ,kilku krotnie już zadawałem to pytani na naszych forach ,,jedyne co przychodzi mi na myśl to ,ze przy wysokim kh jest mniej organiki w wodzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 środowisko o wysokim kh jest bardziej agresywne chemicznie i przy obciążeniu agresywnymi bakteriami korale sa pozbawione możliwości samoobrony (wytważania śluzu który je broni przed atakiem bakterii ) czyli w niesprzyjających warunkach dla hodowli korali sps dodatkowe narażanie je im nie pomagapoza tym przy wysokim kh korale nie będą odżywiały się bakterioplanktonemi kółko się zamyka wysokie kh jest nie naturalnym środowiskiem dla koralowców spsów ,miękkich ,lpsów oraz NP dlatego powyżej 8dkh to już są warunki nie odpowiednie dla koralowców tak jak 1600Mg czy 500Ca oraz temperatura powyżej 27C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2013 Może w nieodpowiednim temacie ale jeszcze pociągnę temat. Używając pelletki nie dostarczamy żadnych agresywnych szczepów, tylko pożywkę, to samo tyczy sie VSV a jednak KH zalecane jest niskie. Są ludzie z wyższym KH nie stosujący tych metod i korale żyją. Czy tu chodzi o nadmiar bakterii? Ale on z kolei jest usuwany przez odpieniacz, wylot peletek na niego kierujemy. Sprawe nienaturalnych warunków rozumiem, agresywnych szczepów też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2013 Możecie coś rozwinąć w temacie tych agresywnych bakterii? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 Używam tej soli i złego słowa nie mogę powiedzieć a kto nie używa niech żałuje i przepłaca za inne "super sole" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 Wydaje mi sie że trzeba by poszukać zależności między kH a DOC (rozpuszczony węgiel organiczny). Wiadomo że to podstawowy budulec dla bakterii więc jeśli istnieje zależność między takim węglem a węglanami i dwuwęglanami (alkaliczność) to tu jest moim zdaniem pies pogrzebany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 Byc może masz racje. W każdym razie każdy powtarza że KH ma być niskie przy peletkach soli AF VSV itp... ale nikt nie wie dlaczego a co za tym idzie, czy aby napewno? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 Byc może masz racje. W każdym razie każdy powtarza że KH ma być niskie przy peletkach soli AF VSV itp... ale nikt nie wie dlaczego a co za tym idzie, czy aby napewno? Oki to odpowiedz dlaczego ma być wysokie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 Mi nie chodzi o to jakie ma być tylko dlaczego tak ważne przy wyżej wspomnianych metodach jest by utrzymać niskie. Takie są powszechne opinie a np K.Tryc utrzymuje przy pelletach 8 co jest powyżej ogólnie przyjętej granicy dla tej metody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 (edytowane) enigma17 fakt ,ze chyba nikt fotki nie wrzucil. Ale czytalem gdzies rozmowe Inmarem gdzie ktos sugerowal ,ze zakazdym razem jak wraca do tej soli to sie wszystko sypie. Sam niewiem co myslec o tej soli. Niby jest ok. ale z drugiej strony w dziwny sposob zawsze jak ktos zle napisze o tej soli rusza na NR machina reklamy i ci sami uzytkownicy zaczynaja o niej pisac w super latywach. Snakecharner Czy koralowce niebeda sie odrzywialy bakterioplanktonem poniewaz takowego niebedzie w wysokim kh? I w jaki sposob i co powoduje ,ze bakterie staja sie agresywne? Chodzi o ich sposob odrzywiania czy o rozwoj innych szczepow? Edytowane 20 Listopad 2013 przez Amfiprion Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2013 moim skromnym zdaniem, gdyby można było cofnąć czas producent zapewne w pierwszej kolejności zaprezentowałby sól rafową, a dopiero później rafową z probiotyką. Tylko tyle. Stało się inaczej, probiotyka podobnie jak pellety na początku dostały po głowie (ode mnie pellety również dostały bo wyszly tak jak sól probiotyczna bez wskazówek od A do Z. Sam z pelletami źle się obsługiwałem, choć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Od tamtego czasu(2010r.) nauczyłem się, że nie można ślepo wierzyć temu co napisane na opakowaniu, bo często jest to wskazówka obrazowa, a nie wyrocznia). Sam z wielką ostrożnością zacząłem próby z solą probiotyczną wtedy, gdy coś więcej było wiadomo "z czym to się je" i mogłem bazować na doświadczeniach kolegów, wiedzy przeczytanej na forum. Komentarze w różnych okresach czasowych możecie prześledzić i zobaczyć, że są różne (trendy). Akuratnym przykładem, który przychodzi mi na myśl jest kolega Krzlew. Ma zle doswiadczenia i boi sie spróbować ponownie. Jego wszystkie komentarze, a jest ich niemało można łatwo znaleźć poprzez wyszukiwarkę google. Na koniec co mogę dodać z własnego doświadczenia - słuchanie rad bez ich rozumienia jest połowicznie dobre i złe. Jeśli rada siądzie to jest dobra, jeśli nie to problem masz ty, a nie osoba radząca. Nie liczy się wielkość autorytetu, który daje radę, lecz siła umysłu biorącego tą wiedzę. pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2013 @Amfiprion Inmar lał wtedy do baniaka wszystko co mu powiedzieli, nie wiązałbym tego z solą..EOT imho sól dobra, używałem jej, gdy była nowością na naszym rynku i naprawdę złego słowa nie powiem, zresztą nowe szkło zaleje tą właśnie solą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2013 Sól jak Sól, z każdą solą czasami są problemy - zwłaszcza jak nie wiemy jak jej używać. Tak jak Mariusz pisze, z probiotyką trzeba uważać i nie zawsze to co w instrukcji pisze jest dobre tak jak z kulkami. Nie mówiąc już o tym że każdy zbiornik jest inny i to co w jednym idealnie się sprawdzi to w drugim może kompletnie nie zadziałać. Nie bedesię tu rozpisywać bo elaborat można na ten temat napisać,a i tak już większość został napisana. Ważne żeby obserwować swój zbiornik - ale żeby to robić trzeba się najpierw tego nauczyć. Ale nie o tym chciałem napisać - tylko o Kh: Ostatnim czasem razem z Leszkiem ( Leonim )na jednym ze zbiorników obserwowaliśmy zależność Kh od działania bakterii ( wyznacznikiem tu było Po4 które przy stosowaniu VSV i wysokim Kh schodziło tylko do pewnego poziomu (dosyć wysokiego ), ale przy zbijaniu Kh ( przy tej samej dawce VSV ) Po4 również zaczęło w końcu schodzić w dół. Czyli jakaś tam zależność jest pomiędzy Kh, a działaniem bakterii. Dodam tylko że zbiornik ma już ładne parę lat i jest stabilny - żaden świerzak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2013 Yarcio więc wynika , że przy wyższym kh bakterie są mniej aktywne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2013 Z naszego doświadczenia - TAK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach