Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2010 ktryc http://www.zanclus.net/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2010 Możesz też kupić u Skiby www.thcskiba.pl w Erybce www.erybka.pl w Acroporze www.acropora.pl u wszystkich produkt jest promowany na pierwszej stronie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Czerwiec 2010 Pelki działają jest o.k , ale przez 2 miesiące było różnie, spadek pH, glony itp. Parametry są super, ale trzeba dużo karmic. Podmiana 5% co 3 tygodnie na soli TM, woda kryształ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Czerwiec 2010 dla czego taka mala podmiana i dla czego co 3 tyg podmiane powinno sie robic co tydzien 10% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 dla czego taka mala podmiana i dla czego co 3 tyg podmiane powinno sie robic co tydzien 10% Najlepiej co tydzień dać zarobić producentowi i sprzedawcy soli ... Zaraz zostane zmieszany z błotem ale powiem że tak częste podmianki jeśli są konieczne świadczą o niskim biotopie w akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 oczywiście że nie trzeba co tydzień,to nie jest nigdzie napisane że trzeba,ja robię co 10 dni i też jest dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Tez postanowiłem przejść na Peletsy teraz tylko czekam na przesyłkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Dokładnie, podmiany co tydzien sa tylko nabijaniem kasy producentom. Chyba ze jest to podczas jakis kuracji .... Mysle ze co 2-3 tyg jest optymalnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Ja robię podmianki co ok 2-3 tygodni zalezy jak mi sie chce, jade na soli Reef Crystal + Instan Ocean jest to najlepsze dla mnie rozwiązanie i finansowe i ekonomiczne bo za 50 kg soli płace tyle co za 20 kg np.TM Bio. Co do palletek w nowym wydaniu to odpieniacz nie siada pieni , pieni,pieni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Kiedyś widziałem zbiornik z podmianami 10 % co 6 m-cy ! mówie serio ! i wszystko pięknie rosło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Przypomnę że wielki akwarysta kielecki pan okulista Adam Rybowski, sugerował podmiany 5% co 3 tygodnie. Ten gość wie co mówi, zapewniam Was. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2010 Ja również zacząłem robić podmianki co 2-3 tygodnie w ilości ok 10 %. Jadę na soli TM BA i wg mnie jest ona bardzo bogata w minerały więc nie ma co częściej robić podmianek. Tym bardziej, że nic złego w zbiorniku się nie dzieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Czerwiec 2010 Ja stosuje metode Dyzmy 7/7 Ph, Kh stabilene jak nigdy. Mg, Ca mierze sporadycznie by sprawdzic czy tylko jest w normie. Dzieki peletka N03 na poziomie 0-2 takie niestety mam wahania po karmieniu, ale przy akwarium z niefoto taki niski poziom to marzenie. Walcze natomisat z fosoranami. Jak u Was polimer sobie z tym radzi? Ja bym tu nie polemizowal z tym jaka podmianka prawidlowa. Kazdy ma racje. To indywidualna sprawa akwarium. Kazdy z nas ma inna pojemnosci, sprzet, obsade, karmi po swojemu. Sol TM BA czy Reef Rrystal. Jedni maja 10% skaly drudzy 30%. DSB, wegiel, pelety, ozon, zeovit kazdy widzi co sie w akwarium dzieje i poniekad robi podmianke troche na czuja. Odpieniacz nie wywala wszystkiego zlego, ale przy okazji tez to co dobre. A testy co nam mowia? Wiec wychodze z zalozenia za mala regularna podmianka nie zaszkodzi niz jej brak przez miesiac czy dwa. Nie czuje sie jakbymbym nabijal producentom kabze bo moge kupic sol tansza i mniej wydajna, do tego lac mineraly ktorych tak naprawde nie wiem ile i walczyc z innymi podstawowymi parametrami. Lub ta "drozsza" i miec wiele problemow z glowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Czerwiec 2010 zgadzam się z Grzesiem, uważam że podmiana to też indywidualna sprawa - dużo zależy od rodzaju soli jaką stosujemy, osobiście robiłem podmiany co tydzień w wielkości ok 8% i na soli Preiss było to ok, ale jak przeszedłem na TM to już wywaliły mi glony (mam stosunkowo małe koralowce) i ostatnie podmianki już robię co 2 tygodnie, zastanawiam się też czy nie przejść na jakąś sól mniej bogatą (Instant Ocean) i np zmieszać ją z TM, albo robić podmiany raz na jednej raz na drugiej. PozdrT PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Czerwiec 2010 Ty się zastanawiasz? Hehe:dance3: Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Czerwiec 2010 no zastanawiam się po ostatnich konsultacjach z jednym takim gościem co się zna podobno na akwarystyce morskiej PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Czerwiec 2010 Też z nim ostatnio gadałem, ale sprawia wrażenie jakby tylko gadał. Choć w baniaku glonów ma niewiele Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 @Grzegorz Dyzma To jak to jest z tymi "paletami", bo czytając opinie to kurde pełen optymizm, a ty teraz piszesz że walczysz z fosforanami ! Miały być cudowne a tu po4 nie za dobre ? Moim zdaniem to raczej osoby które mają stabilne zbiorniki i zamieniając absorbery na kuleczki nie są obiektywni w swych osądach. Sukces tej metody to nie piękny zbiornik kolegi Krzysztofa tylko właśnie zbiornik z problemami, który po do daniu BioPellets wychodzi na piękną prostą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach