Osmodeusz 190 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec (edytowane) 16 godzin temu, Raff2022 napisał: Spirulinę też podaję, ale czy jest konsumowana tak samo jak fitoplankton? Spirulina jest cyjanobakterią, które wchodzą w skład m.in fitoplanktonu Edytowane 26 Czerwiec przez Osmodeusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 46 minut temu, Osmodeusz napisał: Spirulina jest cyjanobakterią, które wchodzą w skład m.in fitoplanktonu Dobra Osmo, trzeba w końcu to powiedzieć: Olać żmudne brandzlowanie się z fitoplanktonem i sypać proszki? czy raczej dalej hodować i uzupełniać proszkami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 190 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 17 minut temu, Raff2022 napisał: Dobra Osmo, trzeba w końcu to powiedzieć: Olać żmudne brandzlowanie się z fitoplanktonem i sypać proszki? Ja tego nie powiedziałem 😜 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 4 minuty temu, Osmodeusz napisał: Ja tego nie powiedziałem 😜 Jak zalałem suchą spirulinę wodą ze zbiornika na drugi dzień dość kiepsko pachniała. Tak na moje to po prostu szybciej się psuje niż żywy fitoplankton , bo ten nawet po dwóch dniach w temperaturze pokojowej dalej żyje i nie zmienia zapachu. Więc suche czemu nie ale jak wszystko z umiarem . 24 minuty temu, Raff2022 napisał: Dobra Osmo, trzeba w końcu to powiedzieć: Olać żmudne brandzlowanie się z fitoplanktonem i sypać proszki? czy raczej dalej hodować i uzupełniać proszkami? Te kilka minut tygodniowo mi nie przeszkadza i dalej będę miał hodowle . Ale mimo to suche też mam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 8 godzin temu, Osmodeusz napisał: Ja tego nie powiedziałem 😜 To pierdziele, nie będzie na kogo zwalić😜 zostaje przy fito 7 godzin temu, Ariel napisał: Jak zalałem suchą spirulinę wodą ze zbiornika na drugi dzień dość kiepsko pachniała Ja zalewam na 24 godz. wodą rodi, nic nie śmierdzi 8 godzin temu, Ariel napisał: Te kilka minut tygodniowo mi nie przeszkadza i dalej będę miał hodowle . Ale mimo to suche też mam Zrobię tak samo. Za bardzo siebie znam, najpierw proszek zamiast fito, potem co raz mniej podmianek i na końcu same pończochy w baniaku. I pewnie to też jest nie uniknione, ale jeszcze się chce, więc żadnych kompromisów 🫡 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 190 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 2 godziny temu, Raff2022 napisał: To pierdziele, nie będzie na kogo zwalić😜 zostaje przy fito Żywy fitoplankton, to jednak żywy i tu raczej nie ma pola do dyskusji co lepsze, jedyna kwestia to w jaki sposób został „wyprodukowany” 🤗 ”zalewanie żywą wodą” i pozostawienie na czas dłuższy, na ogół spowoduje „kiepski zapach”🤮 @Ariel pozwolę sobie wkleić linki w Twoim temacie, mimo nie zadowolenia użytkowników co niektórych 🤗😜🤭 Bo lubię … a sam tego nie wymyślę https://www.iop.krakow.pl/pobierz-publikacje,1406 http://klimat.czn.uj.edu.pl/enid/2__Substancje_od_ywcze/-_Rozw_j_fitoplanktonu_44y.html https://cordis.europa.eu/article/id/27575-study-sheds-new-light-on-oceanic-carbon-sinks/pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec @Osmodeusz spokojnie , ja z linków zadowolony jestem bo zawsze coś nowego mogę wyczytać. Zgadzam się, że źle przygotowane fito w łatwy sposób przenawozi nam baniak w dodatku może mieć kiepskie wartości odżywcze. Fito ma jeszcze jedną zaletę mianowicie jest nośnikiem bakterii, które mimo wszystko przyczepiają się do niego. Wiem , że to przez żywą wodę 😂. Zazwyczaj przygotowane proszki stoją 20-30 minut by ladnie nasiąkły, ale popiłem zapomniałem wlać a na drugi dzień do pracy i musiałem wylać 😁. Dziś czyściłem ślimaki z glonów , walonii i wywaliłem malutką różyczkę która rosła na piachu miała jakieś 4 mm. W sumpie pusto , bo skała jest w głównym , w planach dołożenie skały do sumpa . Ale jeszcze pomyślę , może zamiast niej wpadną bloki maxspect. Muszę zakupić kno3 bo mi się skończyło a w okolicznych sklepach nie ma , będę musiał podjechać na drugi koniec Berlina bo tam zawsze jest . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 190 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 36 minut temu, Ariel napisał: zamiast niej wpadną bloki maxspect. hmm… ja tam słabo ogarnięty jestem, ale po ciul - skoro podbijać azotany trzeba?! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 4 minuty temu, Osmodeusz napisał: hmm… ja tam słabo ogarnięty jestem, ale po ciul - skoro podbijać azotany trzeba?! 🤔 Szczerze to nie wiem . Takie przyzwyczajenie ze słodkiego jak miałem rośliniak . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec Takie pytanko i pewnie bez odpowiedzi , o ile może dolabella się zmniejszyć w niesprzyjających warunkach ? , jakie stare kupujemy skoro zadałem te pytanie ? Dziś pierwszy raz w tym roku wiatraki się załączyły. Podnoszę trochę zasolenie , bo sucha skała sporo wciągnęła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 35 minut temu, Ariel napisał: Dziś pierwszy raz w tym roku wiatraki się załączyły. U mnie w baniaku już 30° przy włączonej klimie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec U mnie 28.3 Wczoraj wiatraki zamówione A ma być jeszcze cieplej 😛 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec (edytowane) Wczoraj miałem 27 a po 4 godzinach wiatraki zbiły do 25. Dziś w nocy padła mi dolabella , tak jak ostatnio pisałem mniej się w dzień poruszała i tylko na krótki dystans , przez co mniej jadła. Z tego co wyczytałem na kupowałem tego ślimaka tak się dzieje jak jest stara , lub ma paść więc bardziej się jej przyglądałem niż zwykle. Długość ciała w przeciągu kilku tygodni zmniejszyła się o 60% a szerokość o jakieś 30% , jest to tak ogromna różnica że ślepy by zauważył. Ślimaka miał jak padł trochę większy rozmiar jak w dniu gdy go kupowałem , woda czysta i po wyciągnięciu nie wypuściła atramentu do wody , nie zdążyła się jeszcze rozłożyć bo nie miała zapachu . Kość którą ma z tyłu wyleciała przez otwór . Edytowane 28 Czerwiec przez Ariel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 4 godziny temu, Ariel napisał: Dziś w nocy padła mi dolabella Kurczę, szkoda. Mojej Strzykwy dawno nie widziałem, mam nadzieję, że ma się gdzieś w skałach dobrze😐 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Czerwiec Dziś wybrałem się na wycieczkę po Berlinie , w sumie to do megazoo i zakupiłem testy paskowe do fito ( wiem że nie dokładne, ale dość mocno polecane jako wskaźnik przy chodowli ) , NP plus i kno3 , oraz bakterie sery . Teraz miesiąc urlopu więc nic nie kombinuje i nie dodaje , jak to przed urlopem wyrównuje tylko parametry i na tym koniec . Widziałem piękne glony wyższe i jak zwykle nie na sprzedaż bo muszą urosnąć , krzak ma 30-35 cm i pewnie padnie jak każdy w tym sklepie . To nie pierwszy raz jak pytałem czy kawałek mi sprzedadzą i jak zwykle negatywna odpowiedź, bo muszą rozchorować, a po 2 tygodniach jak jestem by znów zapytać to nie ma . Pewnie się rozrozrósł I uciekł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart1996 21 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec Witaj Ariel Pozwole sobie zapytac - jak tam Twoja Oslonica? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ariel 71 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec (edytowane) 32 minuty temu, Bart1996 napisał: Witaj Ariel Pozwole sobie zapytac - jak tam Twoja Oslonica? Wdało się jakieś zakażenie , nie znalazłem nic konkretnego na temat . Popytałem znajomych co nie mają baniaka , ale o stronki by coś poszukali i 2 narazie żyją. Ładnie wyglądają i mam nadzieję że tak będzie dalej . Strony wietnamskie ciężko mi znaleźć, ale przetłumaczyła mi znajoma na niemiecki i trzeba było usunąć podstawki i zainfekowane auraty . W dodatku w międzyczasie zmieniłem skałę na suchą używaną , mam lekkie dojzewanie ale nic strasznego , zamówiłem kilka glonów, żelazo i potas . Podmiany już dawno nie robiłem, by nie było dużego dojzewania , podlałem bakterii i trochę vsv , zmieniłem lampę Led na maxspekt Jump blue . Fito leję z 3 l zmieniłem na 30 ml dziennie tylko stężone. Reszta ma się dobrze , sump pusty bo skała jest w głównym, zapomniałem dodać że leję jeszcze np plus i kno3 . Ps: a co tam u ciebie ? Edytowane 4 Lipiec przez Ariel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart1996 21 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 7 minut temu, Ariel napisał: Wdało się jakieś zakażenie , nie znalazłem nic konkretnego na temat . Popytałem znajomych co nie mają baniaka , ale o stronki by coś poszukali i 2 narazie żyją. Ładnie wyglądają i mam nadzieję że tak będzie dalej . Strony wietnamskie ciężko mi znaleźć, ale przetłumaczyła mi znajoma na niemiecki i trzeba było usunąć podstawki i zainfekowane auraty . W dodatku w międzyczasie zmieniłem skałę na suchą używaną , mam lekkie dojzewanie ale nic strasznego , zamówiłem kilka glonów, żelazo i potas . Podmiany już dawno nie robiłem, by nie było dużego dojzewania , podlałem bakterii i trochę vsv , zmieniłem lampę Led na maxspekt Jump blue . Fito leję z 3 l zmieniłem na 30 ml dziennie tylko stężone. Reszta ma się dobrze , sump pusty bo skała jest w głównym, zapomniałem dodać że leję jeszcze np plus i kno3 . Jak wygladalo zakazenie? U mnie temp ostatnio zaszalala i w czern poszly lekko .. Dwie euphyllie padly ale to jak by zylo. Tez leje fito skoncentrowane w zelu, z mrozonkami zooplankton wpada po za tym nic nadzwyczajnego. Zle wygladaly chwile przez temp dlatego postanowilem spytac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach