Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2020 Taki temat mnie naszedł z nudów ? Pęcherzyki powietrza unoszące się w toni, jaki mają wpływ na życie w akwarium? Są szkodliwe? czy nie mają znaczenia, a może wręcz pomocne? Jak to jest Waszym zdaniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 Jak mi Aqua medic evo 500 po myciu puszczał bąble , to mi się korale kurczyły i zamykały . Wiec moim zdaniem wcale to dobre nie jest . Gdzieś też czytałem , że można koralowi tkankę uszkodzić , a gąbki padną trupem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 fakt, gąbek co niektórych w ten sposób się pozbyłem ale https://reefbuilders.com/2016/07/09/nano-bubbles-in-the-reef-aquarium/ takich artykułów jest oczywiście więcej wynika z tego, że rozmiar ma znaczenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 Pęcherzyki powietrza z dyfuzora miękkasom ( bo takie miałem przede wszystkim) krzywdy nie zrobią. Ryby też były zadowolone. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Speedo1544 23 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2020 A mnie się bąbelki nie podobają w akwarium i staram się je wyplenić z baniaka Niestety odpieniacz QQ3 lubi walnąć bąblem ale nie za często Bąble na pewno bardziej natleniają wodę,jak w słodkim je uwielbiałem to tu staram się je wyplenić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2020 5 minut temu, Speedo1544 napisał: Bąble na pewno bardziej natleniają wodę,jak w słodkim je uwielbiałem to tu staram się je wyplenić Nic więcej mylnego ? wodę natlenia ruch wody, a pęcherzyki powietrza stykając się z taflą pękają i poruszają taflą, więc tak naprawdę wtedy natleniaja wodę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 14 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2020 W dniu 6.05.2020 o 11:01, MorskiMen napisał: Nic więcej mylnego ? wodę natlenia ruch wody, a pęcherzyki powietrza stykając się z taflą pękają i poruszają taflą, więc tak naprawdę wtedy natleniaja wodę ? Brawo Ty. Dobrze powiedziane. Można dodać jeszcze, że czym drobniejsze tym lepiej rozpuszczalne. Widzieliśmy nie raz w słodkowodnych zbiornikach kamienie "natleniające" akwarium. Bąble wielkości 5złotówek i każdy myślał że czym więcej tak dużych bąbelków tym lepiej natleniona woda a pyszczaki pod powierzchnią tafli wody nerwowo gromadziły się aby zaczerpnąć powietrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2020 @AniaWol czyli rozmiar ma znaczenie ? ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2020 25 minut temu, AniaWol napisał: Brawo Ty. Dobrze powiedziane. Można dodać jeszcze, że czym drobniejsze tym lepiej rozpuszczalne. Widzieliśmy nie raz w słodkowodnych zbiornikach kamienie "natleniające" akwarium. Bąble wielkości 5złotówek i każdy myślał że czym więcej tak dużych bąbelków tym lepiej natleniona woda a pyszczaki pod powierzchnią tafli wody nerwowo gromadziły się aby zaczerpnąć powietrza. Bo nie wiedziały głupiutkie że te bąbelki trzeba połknąć?? Wtedy by może coś tego powietrza zamkniętego w tej bańce zjadły ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 14 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2020 W dniu 7.05.2020 o 11:42, MorskiMen napisał: Bo nie wiedziały głupiutkie że te bąbelki trzeba połknąć?? Wtedy by może coś tego powietrza zamkniętego w tej bańce zjadły ? Do jedzenia to one pierwsze ☺️ , czy to bombel czy kupa kolegi, bez znaczenia dla nich. Z resztą z moją Dori jest podobnie lol. Więc u ryb wszystkich biotopów to jest standardzik taka przekąska lol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2020 3 godziny temu, AniaWol napisał: kupa kolegi W sumie u Pokolcowatych to nawet Wskazana taka dieta ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 (edytowane) Czy ktoś z tych którzy tak negują natlenianie wody np. poprzez napowietrzacz używali go w swoim akwarium? Bo ja tak i widziałem tego bardzo pozytywne efekty. Ryby żywsze , woda klarowniejsza , ph idzie do góry ( z wężykiem za oknem ) , korale miękkie polipowały jak szalone , w pokoju pachniało morzem. Miękkasy częściej zrzucały skórę i pięknie rosły. aaaa... zapomniałem dodać - nie posiadałem oidpieniacza. Żebyśmy się dobrze zrozumieli - miałem kupę ryb i miękkasy. Co do reakcji na małe pęcherzyki przez spsy i lpsy to się nie wypowiem bo ich w zbiornuku nie miałem. PK Edytowane 9 Maj 2020 przez R.I.P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 (edytowane) Pan Lee Chin Eng, tak prowadził zbiorniki? a poważnie, to prowadziłem zbiornik jedynie na kostce przez ponad rok czasu. Obsada głównie miękkie i jakieś proste LPS. Jedyne co zauważyłem, to że przy kostce lipowej pęcherzyki stresowały ryby (podejrzewam,że drażniły ich skrzela) i niektóre LPS, więc nie mogą być zbyt drobne z mojego punktu widzenia ale na forach za oceanem nano bubble scrubing jest stosowany od lat, więc ..... Edytowane 9 Maj 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 (edytowane) Godzinę temu, R.I.P napisał: Czy ktoś z tych którzy tak negują natlenianie wody np. poprzez napowietrzacz używali go w swoim akwarium? Szczerze to Tak ,ja używałem takiego filtra który napowietrzał wodę poprzez bąbelki ,ale było to na początku mojej przygody z akwarystyką i to jeszcze słodkowodną jakieś 10 lat temu ale wtedy moja wiedza była znikoma :p Hmmmm..... każdy dąży do odwzorowania natury w swoim zbiorniku prawda? Chcemy mieć parametry jak w Morzu Czerwonym bądź w morzach Wielkiej Rafy Koralowej tak? A czy widział ktoś ten sposób natlenienia w naturze? poprzez bąbelki? Jedyny efektywny sposób natlenienia wody to ruch tafli wody ,efekt wody gazowanej mnie nie kręci :p Edytowane 9 Maj 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 hmmm, lubię jak dyskusje zaczynają się od niewinnej zaczepki jakiś tam test https://www.saltwatersmarts.com/testing-nano-bubbles-6580/ nie naukowy zupełnie, pełno i w necie i rycina taka ciekawa i teraz @MorskiMen widziałeś rafy przybrzeżne np. w Morzu Czerwonym gdy uderzają o nie fale? najlepiej będąc pod wodą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 1 minutę temu, Osmodeusz napisał: widziałeś rafy przybrzeżne np. w Morzu Czerwonym gdy uderzają o nie fale? najlepiej będąc pod wodą? Specjalnie nie wymieniłem tych fal uderzających o brzeg, ewentualnie sztormy powodujące wielkie fale które powodują mnóstwo pęcherzyków i piany :p bo liczyłem na pociągnięcie tematu ale ni jak się mają te pęcherzyki POWIETRZA do reszty akwenu Nasze akwaria to tylko kropla (namiastka) natury ,jesteśmy bardzo ograniczeni wymiarowo by tą Nature u nas odzwierciedlić,nie widzę sensu gazowania wody w takim małym zbiorniku jak nasze akwaria po prostu ze względu na wygląd :p ale jak ktoś lubi gazowaną wodę .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 ale nie rozmawiamy o estetyce 2 minuty temu, MorskiMen napisał: ale ni jak się mają te pęcherzyki POWIETRZA do reszty akwenu hmmm, na pewno negujemy z góry czy debatujemy ? https://reefbuilders.com/2016/07/09/nano-bubbles-in-the-reef-aquarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2020 (edytowane) Godzinę temu, Osmodeusz napisał: hmmm, na pewno negujemy z góry czy debatujemy ? Oczywiście że debatujemy forum po to jest:P Ja u siebie w akwarium nie widzę potrzeby puszczania bąbelków w jakiś kontrolowany sposób a twoje linki @Osmodeuszjak zawsze bardzo Ciekawe ale w tym wypadku testowane ? ? Edytowane 9 Maj 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach