cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień Witam Tak sobie myślę iż powolutku przychodzi czas wymiany pompy w moim odpieniaczu " TMC Reef Skim DC 300" https://erybka.pl/product-pol-9985-TMC-Reef-Skim-DC-300.html Dodam iż odpieniacza nie chciałbym wymieniać gdyż spisuje się bardzo dobrze. Pompę jaka w nim pracuje przedstawiam na zdjęciu. Więc prośba do Szanownych Kolegów i Koleżanek o pomoc w doborze pompy no nie ukrywam że dobrej i przystępnej cenowo nie przekraczającej wartości odpieniacza no i może mogłaby być mocniejsza . Z góry dziękuję za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień Wygląda jak pompa jebao dc 1200. Taką pompę sobie dokup, a wirnik igiełkowy przełóż. Powinno pasować. Tylko sprawdz przy kupnie w sklepie czy to na pewno ta sama pompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 45 minut temu, kolalysy napisał: Wygląda jak pompa jebao dc 1200. Taką pompę sobie dokup, a wirnik igiełkowy przełóż. Powinno pasować. Tylko sprawdz przy kupnie w sklepie czy to na pewno ta sama pompa. Bardzo dziękuję za poradę. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 8 godzin temu, cesarz2016 napisał: Bardzo dziękuję za poradę. Pozdrawiam Tylko te pompy są strasznie awaryjne Może coś z innej firmy z podobną mocą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 42 minuty temu, karol86 napisał: Tylko te pompy są strasznie awaryjne Może coś z innej firmy z podobną mocą Mógłbyś jakąś polecić do tego typu odpieniacza 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Flipper 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień Jeżeli chcesz coś lepszego to może AquaBee, w stosunku do DC-1200 prawie 2x droższe, ale nadal nie w cenie odpieniacza . W znośnych cenach jest jeszcze Newa, ale z nimi nie miałem do czynienia, może ktoś inny się wypowie. No i jeszcze Tunze, w cenie odpieniacza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2 godziny temu, Flipper napisał: Jeżeli chcesz coś lepszego to może AquaBee, w stosunku do DC-1200 prawie 2x droższe, ale nadal nie w cenie odpieniacza . W znośnych cenach jest jeszcze Newa, ale z nimi nie miałem do czynienia, może ktoś inny się wypowie. No i jeszcze Tunze, w cenie odpieniacza... Dzięki za poradę. Też myślę o "AquaBee 2000/1 Skimmer" tylko nie wiem jak z kulturą pracy pompy tzn czy jest w miarę cicha i czy będzie odpowiednia do tego odpieniacza . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień jecood sprawdza się dobrze...trzeba tylko przerobić wirnik aby lepiej generował pianę poprzez produkowanie drobnych bąbelków powietrza w komorze. Sam wirnik ma kiepską do tego budowę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień (edytowane) 12 godzin temu, AniaWol napisał: jecood sprawdza się dobrze...trzeba tylko przerobić wirnik aby lepiej generował pianę poprzez produkowanie drobnych bąbelków powietrza w komorze. Sam wirnik ma kiepską do tego budowę. Dziękuję za doradę . Obecnie w pompie mam wirnik taki jak na zdjęciu nr 1 i nie wiem czy wirnik z zdjęcia nr 2 nie będzie leszy ? Może jakieś sugestie Edytowane 14 Wrzesień przez cesarz2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień Aquatrend i Twistmann sprzedają osobno same wirniki igiełkowe które podmieniasz ze zwykłymi łopatkowymi w swojej pompie. Poszukaj też na OLX hasło "wirnik igiełkowy" albo zabawa z krążkami z plastiku na obrabiarce cnc. Swojego czasu gdy zepsuła się nam pompa w deltecu, mąż przełożył końcówkę wirnika igiełkowego do pompy jecooda, która pasowała identycznie wielkością do korpusu odpieniacza i działało ślicznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2 minuty temu, AniaWol napisał: Aquatrend i Twistmann sprzedają osobno same wirniki igiełkowe które podmieniasz ze zwykłymi łopatkowymi w swojej pompie. Poszukaj też na OLX hasło "wirnik igiełkowy" albo zabawa z krążkami z plastiku na obrabiarce cnc. Dzięki. Ale chciałem się poradzić czy przypadkiem nie będzie lepszy wirnik ze zdjęcia nr 2 bo obecnie posiadam w pompie wirnik ze zdjęcia nr 1 . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień (edytowane) U nas jest wirnik stożkowy jak na zdjęciu nr.2. Uważam, że dzięki swojej zwartej budowie wytwarza lepsze ciśnienie i mikro bąbelki, które co najważniejsze są na tyle lekkie że wznoszą sie wewnątrz korpusu odpieniacza. O to nam właśnie chodzi, żeby nie mielił tylko produkował lekką pianę. Zresztą między innymi w deltecach stosują takie właśnie wirniki igiełkowe. Upewnij się tylko, że krążek i otwór na trzpień są tej samej średnicy co pompa obiegowa. Edytowane 14 Wrzesień przez AniaWol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 5 godzin temu, AniaWol napisał: U nas jest wirnik stożkowy jak na zdjęciu nr.2. Uważam, że dzięki swojej zwartej budowie wytwarza lepsze ciśnienie i mikro bąbelki, które co najważniejsze są na tyle lekkie że wznoszą sie wewnątrz korpusu odpieniacza. O to nam właśnie chodzi, żeby nie mielił tylko produkował lekką pianę. Zresztą między innymi w deltecach stosują takie właśnie wirniki igiełkowe. Upewnij się tylko, że krążek i otwór na trzpień są tej samej średnicy co pompa obiegowa. Dziękuję za poradę 🙂. Też wydaje mi się iż ten wirnik z zdjęcia nr 2 będzie się lepiej spisywał . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniaWol 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień Ciesze się że mogła choć trochę pomóc:)...przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cesarz2016 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 4 godziny temu, AniaWol napisał: Ciesze się że mogła choć trochę pomóc:)...przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach