Sagerrak 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2019 Co prawda z logicznego punktu widzenia nic nie powinno stać na przeszkodzie, ale może macie swoje własne doświadczenia? Chcę wystartować z dozowaniem VSV lub samego octu, żeby nie angażować mojego czasu codziennie będzie to robić pompa dozująca JEBAO. Żeby zminimalizować ryzyko niedokładnego dozowania chciałbym zwiększyć dawki startowe przez odpowiednie rozcieńczenie vsv czy octu. Widzicie jakieś przeciwwskazania? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2019 (edytowane) poczytaj na ten temat na forach, pytanie jest nieprecyzyjne. Oczywiście ze zwiększa się dawki VSV albo wódki z czasem do pewnego poziomu. VSV to są cukry a nie węgiel (choć chemikiem nie jestem). Ja leje i mniej więcej mam dawkę ustaloną ale moje akwa mam ponad 5 lat więc jest ustabilizowane. W nowym akwa raczej bym tego nie robił. Edytowane 8 Wrzesień 2019 przez kolalysy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2019 54 minuty temu, kolalysy napisał: poczytaj na ten temat na forach, pytanie jest nieprecyzyjne. Oczywiście ze zwiększa się dawki VSV albo wódki z czasem do pewnego poziomu. VSV to są cukry a nie węgiel (choć chemikiem nie jestem). Ja leje i mniej więcej mam dawkę ustaloną ale moje akwa mam ponad 5 lat więc jest ustabilizowane. W nowym akwa raczej bym tego nie robił. O czym Ty... A o czym ja? Chemikiem nie jesteś zdecydowanie. Po krótce wyjaśnię "węgiel" w tym temacie to źródła węgla organicznego potrzebne m.in. bakteriom do wzrostu i wiązania tym samym no3 i po4. Vsv to wódka, ocet i cukier - każde z nich jest źródłem węgla mimo że są odpowiednio: alkoholem, kwasem i cukrem złożonym. Poczytałem wystarczająco dużo, wiem po co się dozuje, po co ja zamierzam dozować i jak to robić. A pytanie jest ultraprecyzyjne bo pytam tylko o przeciwskazania do rozcieńczenia źródła węgla by początkowe dawki nie były tak małe jak np 0,5ml bo dla pompy to dawka daleka od precyzji. Rozcieńczenie 1:3 pozwoliłoby tą dawkę zwiększyć do 2ml. Z logicznego punktu widzenia nie powinno być przeciwwskazań dlatego pytam o doświadczenia własne lub wiedzę utajoną. @kolalysy a z ciekawości - w nowym akwa opartym o Odpieniacz nie lałbyś i pozwolił no3 i po4 rosnąć w kosmos, tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichy 9 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2019 Cześć Ja dozuję ( również Jebao) od dłuższego czasu rozcieńczoną w stosunku 1 do 4 RODI i jak do tej pory nie zauważyłem nic niepokojącego, tyle że u mnie leje się czysta gorzałka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień 2019 W akwarium morskim nie dozuje się węgla w płynie. Dozuje się wódkę albo wódka + ocet +cukier (czyli VSV). Dodanie wody do wódki nie zmienia tego, że jest to wódka o mniejszej zawartosci spirytusu. Tak samo ocet i cukier. Tak więc rozcieńczenie niczego nie zmienia (poza objętością). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień 2019 @kolalysy jak już wspomniałeś zdecydowanie nie jesteś chemikiem więc, z całym szacunkiem, nie pogrążaj się teraz wpajaniem że chciałem dozować węgiel w płynie... I przeczytaj jeszcze raz moje wyjaśnienie. Co do drugiego akapitu Twojej wypowiedzi - właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem i oczekiwałem, dziękuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2019 Sugeruję zmienić temat posta "dozowanie węgla" bo ktoś mógłby pomyśleć, ze autorowi chodziło o dozowanie węgla :) nie ma się co spinać, po prostu ktoś młody przeczyta i będzie myślał jaki węgiel się dozuje. Kończmy temat bo nie ma już wartości merytorycznej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanorks 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2020 cukry to węglowodany proste. A więc cukier jest weglowodanem (węglem) tu nie trzeba być chemikiem. sami codziennie spożywamy węglowodany proste albo złożone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach